Marika King och processen

Författaren Marika King (som numera finns i min blogroll, min fina bloggroll som Maaario putsat och pimpat) berättar om sin process på sin hemsida.

Sååå intressant.
här ser det ut hemma hos henne när hon skriver bok:

 

Bilden lånad från Marika Kings blogg

Hon ger spännande och användbara tips. Kurvor, linjer och dylikt. Sådant gillar jag.

Själv har jag testat lite olika metoder.

 

För mig handlar det mycket om att hålla reda på enorma mängder research och information. Jag har dels min pärm, med bilder, texter och inspiration. En proppfull pärm för varje bok.

 

 

Dels har jag ett dokument i datorn som heter research. Där skriver jag ut alla mina intervjuer och besök jag gjort, så att jag kan gå tillbaka och kolla.

Dels har jag ett dokument som heter funderingar där jag för in sådant jag kommer på att jag måste ha med. I det dokumentet sorterar jag ganska ofta, flyttar upp sådant som bör komma ganska snart i texten, slänger sådant som jag avfärdat. Det dokumentet sparar jag om med jämna mellanrum, döper det till funderingar 1.0, 1.1 osv.

Jag har även ett A4-block (med hårda pärmar) i vilket jag skrivit ned kapitel för kapitel, när jag gjorde den stora genomgången i samband med att min redaktör läste för första gången, vad som funkar, inte funkar och vad som måste kompletteras för varje kapitel.

 

 

Och slutligen – mina post-itlappar i köket.
Nu omarbetar jag boken och till omarbetningens ära har jag skaffat nya färger. Färgerna betyder inget, de är bara fina.
Första köksluckan är det som är klart…
Håller på med den lila post-iten på andra luckan. Måste intervjua en person, läsa in mig på en ort och få tag på ytterligare en historiker.

 

Att jobba kapitelvis är det enda som fungerar för mig. Jag har testat mig fram och insett att var och en måste hitta sitt sätt.
Numera tänker jag alltid på hur kapitlet ska börja, sedan skriver jag hur det ska sluta och sedan vad det ska innehålla. Jag ser även till att hålla min kapitel ungefär lika långa, ca 2500-4500 ord. Sedan skriver jag det kapitlet. Och det tar mig ungefär en vecka. Då hinner jag även göra research, betala räkningar, jobba som psykolog, handla och vara mamma.

En dag, en dag, ska jag ta upp joggandet igen. Kanske redan idag…

Men först ska jag skaffa ett jättestort papper och göra som Marika King! Kul!

Uppdatering: tydligen måste jag numera kontakta it-supporten innan jag kan lägga in en länk. #”€5€#”©#€‰

 

(fast som bonus har jag lärt mig att göra en massa användbara tecken…∂ØŒµÆŠΦ ♠ osv osv.  Så här heter jag på tjeckiska till exempel: Šimona. Men lägga in länkar, det går inte.)

 

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

5 thoughts on “Marika King och processen

  1. Jättekul att höra hur du arbetar, bläddrade i din pärm på releasefesten och inspirerades då till att göra min egen =) Dokumentet med funderingar var ett bra tips, jag kanske är så fräck och snor det rakt av ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *