Författar-integritet

En bloggläsare, Helga, hade en del undringar, med anledning av gårdagens Thente-artikel som jag länkade till.
Spörsmålet handlade bland annat om ”Rundgången bland en viss typ av författare eller wannabe-diton i sociala medier (och i den sociala sfären)” och hur jag tänkte kring det.

Jag funderade länge hur jag skulle svara på det här.
Jag är själv en del av bloggosfären. Jag känner och umgås med flera bloggare. Min bok (mina böcker) recenseras av bokbloggare, mitt förlag skickar dem böcker och jag är på många sätt gagnad av deras välvilja.

Jag tänker att det ÄR ett problem att recensenter blir tjenis med dem de senare recenserar. Men uppriktigt sagt så ser jag det inte som MITT problem, inte mitt problem som författare.

Jag tänker mig twitter, bloggar och facebook som en eller flera sociala arenor, som vilken annan social arena som vi kan hamna i.
Det finns så många aspekter av internet och det sociala nätverket. Å ena sidan är det ett djupt demokratiskt forum, där allt fler kan göra sina röster hörda. Jag måste säga att jag älskar den genomskinligheten. Å andra sidan är det ett gytter av mängder av folk som inte har nästan någonting intressant att säga alls.

Och ja, det finns bokbloggare som ”ger stående ovationer till alla”. Det finns twittrare som smickrar och fjäskar för kändisar bara för att de är just kändisar. Men jag tänker att så är det, krasst, på de flesta sociala arenor.
Det är upp till var och en att vara medveten om detta. Och upp till var och en att förhålla sig till det.
Om man vill välja den lätta glamorösa och ganska roliga vägen, eller den mer ensamma, seriösa och stundtals mindre glamorösa vägen.

Jag tänker att det märks snabbt vem som är seriös, vem som har integritet.
I verkliga livet.
Och i bloggvärlden.
Det finns alltid författare som oförtjänt får fina recensioner, mycket uppmärksamhet, långa artiklar etc.
På internet, i veckopress, i de ”fina” dagstidningarna.
Livet liksom.

Med andra ord.
Jag håller absolut med Thente.
Om man vill ha integritet som kritiker och/eller journalist så kan man inte gå på mingel, så enkelt är det.
För mig är integritet enormt viktigt, både som psykolog och som författare.
Och som bloggare.
Som tur är så påverkas inte min förgfattar-integritet nämnvärt av allt mitt minglande.
Tycker jag.

Men jag har fattat en del beslut.
Jag har bestämt mig för att inte ”recensera” svenska böcker på den här bloggen, eftersom jag numera känner så många författare.
Jag har också bestämt mig för att inte blurba andras böcker, inte i någon högre utsträckning i alla fall.
Jag rekommenderar bara böcker jag verkligen tycker om.
Och det finns storbloggare där ute vars värderingar är mig så främmande att jag aldrig skulle förmå mig till att be dem marknadsföra mig/mina böcker, hur många läsare de än har.

Och.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen – en fri och djup kulturkritik är en stöttepelare i ett demokratiskt samhälle.
Jag förbehåller mig dock rätten att tycka att en del kritik handlar mer om kritikern än det hen resonerar kring. Gott så.

Men jag älskar när folk har integritet.
Det och civilkurage det mest attraktiva jag vet.
På riktigt.

Och här är en artikel som angriper ett liknande ämne från en HELT annan vinkel. (Tack Jenny Bäfving för tips).

P.s
Helga, du tillhör visst min målgrupp.
Min målgrupp är alla kvinnor. Och en del män.
:)

4 thoughts on “Författar-integritet

  1. Jag älskar när jag hittar okända böcker som ger mig en kick, böcker som när man googlar på dem endast finns i till försäljning i nätboklådorna. Nackdelen är att det är svårt att kommunicera med andra, det blir en ytterst privat upplevelse.

  2. Balansgången är otroligt svår. men som du skriver – det är mer kritikerns ansvar än författarens. Att en författare vill få ut sitt verk är ju väntat. Att kritikern/recensenten/journalisten/bloggaren inte sållar tillräckligt får stå för honom/henne.

    Så tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *