Fifty Shades of Grey, Femtio nyanser av honom och lite om mina böcker dårå

Hej och hå.

SvD recenserar Fifty Shades of Grey – Femtio nyanser av honom på svenska.

Primitiva kvinnliga fantasier minsann.

Mer eller mindre fyndiga sågningar sprids över nätet, delas på facebook, länkas på twitter.

För det är ALLTID lättare, coolare och liksom mer POPULÄRT att våga såga, ironisera och kanske till och med varna andra läsare.

Den snabbast säljande boken och bestsellern ever är en romance.

Jag har redan fått ge ett par intervjuer med anledning av EL James storsäljare (mer info om just mina intervjuer senare)

Man kan lugnt konstatera att ALLA läser 50 Shades of Grey.
Och många säger att det ÄR DEN VÄRSTA SMÖRJA DE LÄST.

Betydligt – BETYDLIGT – fler säger att de älskar den. I smyg dock.
För som vanligt hörs belackarna högst och mest och ljudligast.

De som njuter och läser vågar inte säga nåt.
De behåller sin upplevelse för sig själv, eller pratar med sina vänner.
Om ni bara VISSTE hur många jag talat med som läst och gillat och blivit upphetsade.

Under tiden är många i medie- och kultureliten upprörda.
Över pretty much allting.

Språket.
Kvinnosynen.
Sexet.
Allt är fel och undermeningen i kritiken är inte jättesvår att tyda.

Det är som det brukar med andra ord.
Kvinnolitteratur.
Sex.
Hemliga fantasier.
Det ska skrivas på ett visst sätt för att vara ”rätt.”

Ska kvinnor läsa om sex och relationer så ska det vara jämlikt och fint. Lent och tillrättalagt för riktiga kvinnor är ju sådana.

Primitiva fantasier minsann.

Som om kvinnliga läsare inte kan skilja på fantasi och verklighet.
Som om kvinnor inte kan ta sexuellt ansvar (och ansvar för precis allt) och ändå ha fantasier (som alltså inte är på riktigt, jag kan inte nog understryka detta, böcker, även böcker om dominans-sex, är FIKTION) om att träffa en man som tar hand om dem, ger dem orgasm mest hela tiden och tycker att man generellt sett är det sexigaste som gått i ett par högklackade.

Tro mig, de flesta av oss, som står med matkassar kring benen, stök i huset, barn och åldrande föräldrar och skola och jobb och sociala livet och tränandet 24-7 i huvudet, VET att det inte riktigt är så det ser ut.
Vi som lever ensamma.
Vi som hatar våra kroppar.
Vi som undrar över dået och nuet och framtiden.
Vi som inte får tillvaron att gå ihop.
Vi som undrar om detta verkligen är allt som livet hade att ge.
VI SOM VILL TA HAND OM OSS SJÄLVA I ALLT VÄSENTLIGT.

Vi vet.

Att det är skillnad på primitiva fantasier och verkliga livet.

(Känner ett starkt behov att fråga vilka fantasier man ”bör” ha om man nu råkar ha fel sorts, lite för primitiva liksom.)

Jag fick nyligen frågan vad som skiljer Femtio nyanser av honom från en ”vanlig” romance.
Svaret är: inget.

50 Shades ÄR romance, med mycket erotiskt inslag.

Det är inget nytt.

Det nya är den explosionsartade framgången.

Jag tror inte att det finns en anledning till att kvinnor läser romance, jag tror att de gör det av OLIKA skäl.

Det är trots allt miljoner läsare det handlar om.
Jag tror att alla vi projicerar våra drömmar.
Och en del av oss drömmer nog om jäkligt bra (och ja ibland, rätt ruff, sex).

Jag skriver ju själv ganska ”het” romance med rätt mycket sex.
Det finns även romance som är oerhört kysk.
Det finns lesbisk romance.
Det finns fantasyromance.

Osv. (Här har en bloggare samlat underbara länkar)

Vi gillar olika.
Men ganska många gillar att läsa om den sex som E.L James skriver om.

Jag kan förstå att kvinnor vänder sig mot hela dominans-grejen.
Alla tänder inte på det. En del äcklas. En del har erfarenheter av våld i relationer och känner vämjelse. JAG FÖRSTÅR DET. Det är okej, det är begripligt och alla dessa kvinnor som skadats, slagits, fått tillit och själ och kropp skadad – mitt hjärta BLÖDER för er.

Men jag gillar att läsa om dominans-sex. Jag kan tända på lite spanking.
Jag HATAR – verkligen – HATAR kvinnomisshandel, förtryck och omjämlikhet.
Och ja, jag hävdar att man kan gilla det ena och ta avstånd från det andra och ändå vara en välfungerande människa.

Och ni som ifrågasätter hur man kan bli upphetsad av 50 Shades.
Sluta genast upp med att skuldbelägga kvinnors fantasier.
Att fantisera om Christian Grey, dominans och spanking är INTE att tycka det är okej med våld, misshandel, pedofili och gudvetvad.

Kvinnor MÅSTE få ha fantasier som inte är fina och tillrättalagda.
Jag hävdar att det är en demokratisk och jämlik rättighet att få fantsiera om vad man vill.
Att få skriva 50 Shades.
Att få läsa den.
Att få njuta av att vara en KOMPLEX varelse.
Även om man tycker att språket skulle mått VÄLDIGT bra av en redaktör.

Och sedan gå ut i världen och göra gott och beskydda dem som borde ha beskyddats.

För övrigt tycker jag att Annika Koldenius har skrivit väldigt bra och nyanserat i flera blogginlägg.
Recension.
Analys.

ÄLSK PÅ NYANSERAT.

Mitt betyg på 50 Shades: 3 av 5 OCH DET STÅR JAG FÖR!!!!

Här nedan kan du trycka om du gillar – klick klick klick – och rösta iväg mig till Seattle.

Rösta på mitt bidrag!

James, E - Femtio nyanser av honom - 13047287

42 thoughts on “Fifty Shades of Grey, Femtio nyanser av honom och lite om mina böcker dårå

 1. …du är bara bäst Simona i alla dina formuleringar! Hur gör du? Har precis läst 50 shades – jupp – bättre sent än aldrig och det är nog dina böcker som la banan för just den boken. För jag måste också säga att jag som Pernilla var färdig att lägga ner efter femtioelfte ” Holy crap, fuck, som upprepades hela tiden…Som du säger skulle den hade mått bra av en extra rensning eller bara en extra fundering över synonyma fraser…Sen fastnade jag…mest för att jag precis hade läst att Jamie Dornan ska spela Mr Grey i filmen och han är vansinnigt bra på alla sätt. Se The Fall säsong 1+2 med Gillian Andersson där han spelar mördaren…Jeeez…

  Ska ta mig an andra boken nu i 50 shades…men först ska jag till ICA och handla….Kram från Lena/fd S&L arbetskollega

 2. Vilken otroligt bra recession av boken. Jag bara älskar den. Jag har allitd själv varit intresserad av bdsm till en viss del och ser absolut inga fel med det i boken. Jag älskar att du tar upp de olika nyanserna till boken. Jag är otroligt kär i böckerna och har svårt att släppa de lite såhär efter att ha läst alla 3 böckerna på 4 dagar. Jag svävade in i Anas och Christians värld och älskade romantiken, spänningen, mysterierna, skulle ana klara att förändra Christian med mera. Självklart är erotiken intressant med men jag tycker inte att det är det som gör boken, utan det är det som förhöjer boken. Relationen mellan Ana och Christian är det som tilltalar mig. Jag vill återigen säga grymt inlägg, du slog verkligen huvudet på spiken!!!!

 3. Lite av ”den kvinnliga sexualiteten som kommer ut ur blygsel- och jantegarderoben.”
  Vem har sagt att man inte får drömma, önska, längta och sukta efter det som ” tillrätta-värderats” som något du skall skämmas över. Man behöver inte göra livet svårare än vad det är; nämligen att lära känna det som lockar. Hur ska du annars få veta vad det är?

 4. Läste just en intervju med författarens man och han/de får tydligen ofta frågor kring sin egen sexualitet, typ ”har ni ett rött sammetsrum därhemma” och jag älskar att han jämförde det med om folk skulle be J.K Rowling dra en trollformel på allvar osv. Det är FIKTION! ;-)

  Vill läsa men har inte köpt boken och hinner aldrig läsa…

 5. Bra rutet Simona! Har vi inte rätt till våra egna fantasier, vad har vi då för frihet? Det är så typiskt att man hetsar upp sig över Fifty Shades, som handlar om två vuxna människor som fullt frivilligt ägnar sig åt sex (om än med lite tillbehör), men tycker att Lolita och Turkisk konfekt är mästerverk oavsett de sexuella perversionerna (inget emot de böckerna heller, men ni förstår skillnaden!). Sedan får jag bara tillägga efter att ha läst de två första böckerna på engelska, att jag sett fram emot något riktigt smaskigt. Och blev besviken!!! Gillar man lite dominans-sex i sin romance fick det mycket bättre författare (jag rekommenderar Lilli Feisty återigen). Och en hjältinna som är oskuld vid 23 års ålder – Jag himlar med ögonen och slår mig för pannan! Inte vad jag vill ha av min romance. Men kanske, kanske, kanske kan den bli ett genombrott för genren i Sverige? Och då blir i alla fall jag lycklig:)

 6. Så j-kla skönt att läsa något skrivet av en person (du!) som dels försvarar/förklarar/nyanserar/lyfter fram utan att smutskasta någon eller vara orättvis dels kan vara ärligt öppen och klarsynt! Hurra för såna som du! :) Har inte läst boken. Har å andra sidan bara läst två böcker på tre år.

 7. Den kritik jag har kunnat läsa om 50 Shades, är väl att som sagt att den är så dåligt skriven. Inte handlingen i sig. Och själv tycker jag absolut inte att en bok måste vara ett litterärt mästerverk för att vara bra, men av det (lilla) jag har läst av den engelska utgåvan kan jag tycka att författaren borde ha ansträngt sig LITE mer språkligt… Eller fått hjälp :-) Men i övrigt har jag inga större invändningar, även om det inte är riktigt min typ av litteratur… Men det är inte de flesta deckare heller.
  *
  På tal om kvinnliga fantasier, är ju dessa minst sagt mångfacetterade. Tänk bara hur stor slash fiction-genren har blivit. Ca 80 procent av alla som skriver slash fiction är unga kvinnor! Miljontals kvinnor i väst både skriver och läser (och tänder på) slash fiction. Är det då så konstigt om några miljoner gillar att läsa om dominans-sex?

 8. Jag har googlat lite och hittat förvånansvärt LITE kritik mot 50 shades? Inte så att jag försvarar kritiken, men jag tolkade den ursprungliga fan fiction-grejen som en slags kritik av ”kyska” men könsstereotypa Twilight-serien. Att ursprungliga 50 Shades var en slags satir av den, med tydligare könsroller och mycket mer sex? I vilket fall som helst får självklart kvinnor – liksom män – fantisera om vad de vill och många av båda könen tänder bevisligen på att både dominera och bli dominerade i sexuella rollspel. Här måste man också skilja på frivilliga, ömsesidiga dominanslekar och tvång, våld etc. Det är ju först när det inte görs som det blir fel.

 9. Bra skrivet Simona! Är själv väldigt nyfiken på boken, men har annat på prio först. Många av mina dikter är erotiska och dom har emottagits mycket väl av bokköparna, kanske beroende på att mina flesta bokköpare är folk som vet vem jag är. Dom har reagerat glatt överraskade och tämligen befriade (även män (men det hade jag också väntat mig!)). För varje ny bok om kvinnlig sexualitet tror vi att NU har vi brutit barriären, men så enkelt är det inte. Gång på gång måste vi slå vår sexualitet i huvudet på omgivningen för att de ska förstå att den existerar! Och blomstrar!

 10. Nu ska jag inte uttala mig riktigt än, för boken ligger nedpackad i väskan för att läsas på flyget till New York imorgon, men varför skall det alltid moraliseras kring kvinnlig sexualitet? En vän till mig blev mördad och i förundersökningen och media fokuserades det så mycket på hennes sexualitet, att hon hade sexleksaker, konton på darkside etc, som om hon lite fick skylla sig själv, som om hon levde dåligt. Så att de som inte kände henne skulle få en bild av henne. En onyanserad sådan. Det ger inte en bild av henne. Det ger en bild av hur trångsynta många i detta samhället är. Och hur lite man fortfarande pratar om kvinnor och sexuella fantasier. Suck!

  1. Men herregud Mikaela. Blev en vän mördad? Det är ju helt förfärligt. Och ja, kring kvinnors sexualitet finns det mycket tankar…

   1. Vi växte upp och gick i samma skola, men några års åldersskillnad, så det som skulle bli det sista åren i hennes liv var det mest gratuleringar på födelsedagar på fb. Sen försvann hon 2010, hennes kropp hittades i våras. Den som satt misstänkt går fri och bara en resning i HD kan eventuellt fälla den som gjorde det… mer om det har jag skrivit här: http://mikaelaholm.wordpress.com/2012/04/14/verkligheten-ar-svar-att-forsta/
    Men men, anyway, bra skrivet Simona! Och bra att du skapar debatt!! Jag hoppas du står på bokmässan på fredgen lr lördagen så jag kan få köpa ett signerat ex av din bok (eller om jag har sådan tur att båda dina böcker finns där?)

    1. Livet alltså.
     Tack för kommentar och blogglänk.
     Japp, både fredag och lördag, båda böcker. Schemat kommer alldeles alldeles strax.

 11. SÅ. BRA. SKRIVET! Har tänkt precis i samma banor trots att jag inte läst den ännu. Om Fifty shades uppmanar till kvinnomisshandel, vad gör då inte alla deckare …?! Jag fick ett samtal förra veckan om romance-genren från en stor dagstidning (lilla jag liksom), men kan inte riktigt uttala mig om den ännu då jag knappt läst något. Dock tänkte jag ”HOPPAS DE RINGER TILL SIMONA”! Vilket väl i och för sig alla gör för du är ju så himlans smart och så himlans bäst.

 12. Åh vad bra skrivet!! Finns väl de som ”dagdrömmer” om att ha ihjäl andra men bara för det så går de inte runt och har ihjäl andra. Inte heller gör jag som i alla deckare jag läser där de oxå har ”konstigheter” för sig.
  Jag gillar den. http://josjos.se/blog/2012/09/09/james-e-l-femtio-nyanser-av-honom/ och jag kommer läsa del 2 och 3 oxå, precis som jag kommer läsa din trea och fyra osv.
  Det är påhitt som gör att jag drömmer mig bort och jag måste säga att jag mycket hellre drömmer mig bort med kärlek/upphetsning än rädsla och otäckheter…
  You go!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *