En pojke läser

Det jag egentligen ville säga med mitt förra inlägg, innan känslorna tog överhanden, var att jag har en 11-årig son som tycker om att läsa – VISSA böcker.

Vi har provat många.
Och många har avfärdats DIREKT.

Men vi har en liten samling böcker som sonen tycker mycket mycket om och jag har fått vara med när han gick från läs-ointresserad sjuåring till läs-älskande 11-åring.
Hur jag gjorde?

Jag tog allt han sa på stort allvar, vi pratade om vad han ville ha ut av en bok, jag var på bibblan, släpade hem mängder av böcker, lät honom sluta efter en sida om han inte gillade och lät honom varva med Kalle Anka.

Och till slut började vi hitta böcker som TALADE till honom.
Jag har ingen aning om huruvida de anses som bra eller dåliga barnböcker (men jag har mina misstankar).
Glädjen när han längtar efter att läsa – den räcker för mig.

Så, mina boktips till pojkar i mellanstadie-åldern.
Vassegoda.

Fortfarande favvo-serien. Och vi har alla böckerna signerade och han har redovisat dem i skolan. En skatt.
Fortfarande favvo-serien. Och vi har alla böckerna signerade och han har redovisat dem i skolan. En skatt.

Fördelen med att ha en mamma som är författare - hon kan fixa Jo Salmsons autograf.
Fördelen med att ha en mamma som är författare – hon kan fixa Jo Salmsons autograf.
Vi väntar IVRIGT på del 3.
Vi väntar IVRIGT på del 3.

STORfavoriten just nu. Jag har faktiskt kostat på mig att köpa, fastän jag inte alls har råd.
STORfavoriten just nu. Jag har faktiskt kostat på mig att köpa, fastän jag inte alls har råd.

10 thoughts on “En pojke läser

 1. Min äldste son har också (lätt) dyslexi och jag kan inte få honom att läsa böcker. Ingenting. Trots att han är gammal nog att ge sig på tex deckare.
  Yngste sonen har också svårt för stavning (har förmodligen också lätt dyslexi) men läser i alla fall lite och då ska det vara SPÄNNANDE! Han har nästan tagit sig igenom alla Hungerspelen-böckerna och gillar dem mycket och nu hoppas jag att han på allvar ska läsa Harry Potter.

 2. Inte bara pojkar gillar dessa böcker. Min dotter (12 år) älskar Fablehaven, och har också gillat Rubinens och Smaragdens bok.
  /Malin

 3. Åh, tack för tipsen! Min son vill inte ens läsa serietidningar, men ”Flickan på tavlan” gillade han. Jag tror att han gillar socialrealism med svärta och svårigheter men med starka barn. Kanske skulle han gilla Katitzi. Hmm … Mot bokbussen imorgon!

 4. Jag var på bibblan idag och en pojke i precis den där åldern frågade bibliotekarien om de hade en bok som hette ”Varelserna”. Jag blev asnyfiken och gick hem och googlade och det bör nog vara den här: http://www.berghsforlag.se/index.php?p=pres&isbn=9789150220094. Verkar jätteläskig och bra!

  Läsning som topic behandlas ofta helt galet. Jag personligen läste i den åldern nästan vad som helst, allt från tantsnusk à la Virginia Andrews till storgråta över Kulla Gulla-böckerna. Och Kitty! Älskade Kittyböckerna. Ingen av dessa är några ”fina” böcker. Men de skapade en vuxen med stor förkärlek för ord. Så… läsning oavsett i vilken form är kanonbra. Det är min fasta övertygelse.

 5. Åh, det är ju precis de där böckerna som jag hoppas och önskar att mina söner (och för all del dottern också) vill läsa när de blir äldre! Även Percy Jackson, Gregor från Ovanjord osv.
  Och du, en robot-romance, det låter ju helt underbart! :)

 6. Ja det här är helt rätt!
  Själv söker jag med ljus och lykta efter böcker åt 8-åringen som innehåller a) robotar b) monster c) robotmonster. Något annat vill han inte ha, och bra så! Kalle Anka läser han med stor glädje, och vi har också hittat grafiska romaner, alltså serier med sci-fi/fantasy-innehåll som han gillar (t.ex. Amuletten-serien, jättehäftig). Dessutom älskar han att bläddra i mina gamla vackert illustrerade mytologiböcker, även om språket är för svårt i dem än så länge. Så tips till barnboksförfattare: robotar, monster, action, mytologi i lättläst form, så finns det en 8-årig pojke hos oss som väntar ivrigt :) (och ja det finns redan en hel del, men det är ofta lite för svår text, mer till 10-13-årsåldern, och underligt sällan det handlar om robotar och rymdskepp barnböcker, synd! Snart skriver jag en själv…)

  1. Men ååååh, Jenny, skriv en själv, det kan ju bli hur bra som helst! Vi har en robotbok, vill jag minnas, en faktabok om olika robotar. Men den är hos pappan.
   Nu fick jag lust att skriva en robot-romance…

 7. Helt rätt, Simona! Min egen son (som är dyslektiker) betraktade böcker som sina fiender. Jag gjorde precis som du, lät honom läsa precis vad och hur han ville, inklusive Kalle Anka. Jag verkligen hatar när man dissar viss typ av litteratur – låt barnen det de vill. Läsning ska vara LUSTFYLLD.
  Förr veckan ringde sonen (som nu är en ung man på 27 år) och berättade att han för första gången i sitt liv gått in i en bokhandel och köpt en roman. Jag började nästan gråta. Fatta – han ringer morsan för att berätta det! Stort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *