Skrivtips, varsågod att ignorera om ni är ointresserade

Ibland när man (jag) fastnar med ett kapitel eller en scen så har jag noterat att det kan bero att min huvudperson i den sekvensen har reagerat ”fel”.
Att hen är arg när hen snarare borde vara bekymrad. Är sur när hen borde vara förvirrad och försiktigt optimistisk.

Två huvudfel tror jag man gör när det gäller det här:

Karaktären reagerar för HÄFTIGT.
Blir ursinnig, rasande, överlycklig (typiska misstag som romance-författare, särskilt orutinerade, gör, märker jag.)

Karaktären reagerar INTE ALLS.
De har fått veta att de är oäkta, bedragna, oälskade och lallar bara vidare som om de inte reflekterar över detta alls.

Glöm inte att REAKTIONEN på saker och ting faktiskt är HANDLING. Alltså: handlingen i din bok består inte bara av en (viktig) ramberättelse, utan även i högsta grad av dina karaktärers tankar och känslor och reaktioner.

Förstår ni hur jag menar?

(Jenny B, håller du med?)

Hemma! Åh, hemma hemma hemma. Jag är tidernas sämsta resenär. Jag längtar aldrig till Dubai eller Thailand. Möjligen till London, Prag och New York. Men mest vill jag vara hemma, hos alla mina block och pennor.
Hemma! Åh, hemma hemma hemma. Jag är tidernas sämsta resenär. Jag längtar aldrig till Dubai eller Thailand. Möjligen till London, Prag och New York. Men mest vill jag vara hemma, hos alla mina block och pennor.
Och alla mina tuber och krämer, förstås.
Och alla mina tuber och krämer, förstås.

16 thoughts on “Skrivtips, varsågod att ignorera om ni är ointresserade

  1. Tack snälla Michaela. Det är förstås en dröm att få skriva en handbok, tror jag delar den med typ 99% av alla författare, haha!

 1. Väldigt bra skrivtips! Jag slukar alla dina skrivtips med hull och hår. Det här tipset var extra givande, ska ha med det i skrivandet, inser redan nu att det finns ett par scener med just det problemet…

 2. Dina tips är alltid ovärderliga, så tack för allt du delar med dig av.
  Blev nyfiken på skrivdagboken på nedre bilden, var har du köpt den?
  Trevlig kväll!

 3. Åh, ja det där är viktigt. Handling är även reaktionerna, dels själva det som händer och sedan hur karaktärerna reagerar på det. Och det är så de utvecklas – handlingen är där för att de ska förändras.

 4. Åh Simona, dina tips är ovärderliga och jag läser allt slaviskt!
  Jag har precis haft en första genomläsning av min allra första egna bok. Det är häftigt och mycket har jag att tacka dig för.
  Första halvan är dock så dålig att jag vill gråta, men andra halvan är så bra att jag vill läsa den igen!
  Nu börjar redigeringen och jag har alla dina tips nedskrivna på ett block bredvid mig.
  Tack för att du skriver och delar med dig!
  Från Johanna, en aspirerande romanceförfattare skrivandes på bok ett av tre

 5. Som den novis och amatör jag är, så har jag bara börjat ana hur rätt jag tror du har. Var är mina karaktärer i tanken? Hur ska jag få dem att reagara? Hur reagerar de? Och hur växer de av det? Frågot som jag vill kunna fördjupa mig i ännu mer… Karaktärsdanande fick plötsligt en ny innebörd tror jag…

  1. Förresten… Jag håller med dig om det där med hemkänslan. Jag tycker om att resa lite kortsvängar över fredag och lördag här i Sverige och ta med skrivandet dit. Men å så skönt det är att komma hem igen och bre ut alla papper (som man inte kan ta med sig) över vardagsrumsbordet där jag skriver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *